BPW Finland

Business and Professional Women Finland

Suomen liike- ja virkanaisten liitto | Finlands yrkeskvinnors förbund ry

16.10.2017

Vasemmalta kuvassa (etualalla) Yvonne Westerlund, Armi Ahvenainen, Iris Sandelin, Satu Heikinheimo Pilvimaari Heikkinen ja (etualalla) Heta Kärki.

Kyllä koulutukselle ja siksi Howtomo!
 

Itselläni on ollut tapana sanoa, että elämän tärkeimpiä asioita ovat sivistys ja koulutus.Terveyden, nukkumisen ja ystävien lisäksi toki. Suomessa koulutusta arvostetaan ja onhan tämä titteleiden ja todistusten maa. Ilmainen koulutus akateemiselle tasolle saakka on harvinaista herkkua, ja se on se juttu minkä avulla olemme nousseet maailman kärkimaihin usealla saralla. Esimerkiksi suomalaisia kapellimestareita nousee maailmalla rocktähtien asemaan. Olemme myös maa, jossa tiede, tutkimus, niistä väitteleminen ja niiden todistaminen on monelle elämän suola. Näistä saamme kiittää tasoamme Pisa tutkimuksissa ja sitä, että olemme kartalla osaavana, ahkerana ja luotettavana kansana. Moni ulkomaalainen uskoi että Nokia oli japanilainen yhtiö. Saimme siinäkin hyviä keskusteluja aikaiseksi ja vielä enemmän ihailua osaksemme.
 
Howtomo kouluttajana
 
Howtomon koulutusidea tukeutuu kahteen tukijalkaan. Ensinnäkin koulutukset ovat konkreettisia ja helppotajuisia. Howtomon erottaa muista koulutusyhteisöistä se, että kuka tahansa saa tulla kouluttamaan sitä mitä osaa ja haluaa jakaa. Tähän ei tarvita pitkää koulutusputkea ja siitä todistusta. Kepeä kokemuspohjainen täsmäkoulutus antaa usein juuri sen vitamiiniruiskeen kuulijalle, jonka hän ehkä tarvitsee jotta uusi juttu alkaisi kiinnostaa.
 
Matalan kynnyksen kouluttaminen on Howtomon peruspilari, eli kaikki kouluttajat ovat todella
tervetulleita. Toki oman busineksen, uskonnon tai poliittisen vakaumuksen promoaminen ei saa tilaa Howtomon koulutuksista. Se, ettei meillä ole vaatimuksia koulutuksen suhteen ei poista sitä tosiasiaa, että kouluttajat ovat olleet todella osaavia ja usein korkeasti koulutettu.
 
Toiseksi yhteisömme ja yleisömme koostuu naisista, jotka antavat vertaiskoulutusta muille
naisille. Howtomo on paikka missä naiset verkostoituvat, luovat hyviä suhteita ja nostavat muita naisia myös ammatillisesti. Koulutukset kiinnostavat ennen kaikkea kahdesta syystä; mielenkiintoisten teemojen ja verkostoitumismahdollisuuksien vuoksi. Koulutuksissa on ollut hienoa huomata, miten spontaanit vinkit jotka vahvistavat uskoa omiin kykyihin syntyvät kuin luonnostaan ja näin voimaannuttavat koko ryhmän ja tilaisuuden. Se kertoo siitä luottamuksesta, joka on syntynyt ryhmän sisällä ja osallistujien välille.
 
Sivistys elämän ohjenuorana
 
Luin jostain, että sivistynyt henkilö on sellainen, joka kunnioittaa sitäkin ihmistä joka ei voi tehdä hänen eteensä yhtään mitään. Tämä on arkea tänä päivänä Helsingin kaduilla. Miten sinä kohtaat romanin katseen Aleksilla jolla on pahvimuki kädessään? Tässä konkretisoituu se elämän ohjenuora, että olemme tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia. Vai olemmeko? Ainakin Howtomon piirissä näin on.
 
Olemme usein saaneet sellaista palautetta, että koulutuksissamme on hyvä tunnelma, iloa ja
rentoutta. Hyvä niin, tähän tähtäämme. Meillä on turvallinen ja mukava ilmapiiri, missä kaikki kukat saavat kukkia, ja missä jokainen voi kysyä tai kommentoida mitä vaan aiheeseen liittyvää. Uskomme vakaasti koulutuksen voimaan ja tarjoamme niitä lisää niin kauan kuin kiinnostusta riittää. Näin yleisömme rakentaa useasta palasesta itselleen toimivan ja konkreettisen osaamisja inspiraatiopaletin. Ja haluaa tulla uudelleen.
 
Kirjoittaja Yvonne Westerlund on muutosvalmentaja ja mentori ja koulutusverkosto Howtomon perustajajäsen.
 
 
Kuva: Ville Varumo