Lokakuun nainen - nainen miesvaltaiselta alalta

27.10.2023

Kuka olet ja mitä olet tehnyt?

Olen Diana Råman ja olen BPW:n Helsingin yhdistyksen jäsen. Koulutukseltani olen rakennusinsinööri ja olen toiminut rakennusalalla lähes 20 vuotta erilaisissa tehtävissä, josta suurimman osan rakennesuunnittelun parissa. Olen myös ollut Espoon kunnallispolitiikassa aktiivinen ja olenkin yhdistänyt rakkauden rakentamiseen ja vaikuttamisen tahdon nykyisessä positiossani Rakennusteollisuus RT:n aluejohtajana.

Mikä sai sinut lähtemään juuri tälle alalle?

Ala-asteikäisenä haaveilin arkkitehdin urasta. Minulle mieluisia oppiaineita olivat mm. kuvataide ja matematiikka. Rakennukset herättivät jo varhain mielenkiintoni ja hainkin alun perin arkkitehdiksi opiskelemaan. Tiet veivät kuitenkin opiskelemaan rakennuspiirtäjän tutkinnon ja päädyin insinööritoimistoon töihin rakennesuunnittelun pariin, jonka jälkeen päätinkin jatkaa opintojani rakennusinsinööriksi rakennetekniikka pääaineena.

Kuka /mikä on auttanut sinua työurallasi eteenpäin?

Rakennusala on hyvin miehinen ala. Rakennusalalla pärjääminen sekä johtotehtäviin pääseminen on vaatinut periksiantamatonta sisukkuutta ja halua oppia jatkuvasti uutta. Lisäksi se on vaatinut paksua nahkaa, joka on ajan myötä myös kasvanut. On pitänyt sisäistää, että asiat riitelevät – ei ihmiset, ja olla hyvin ratkaisukeskeinen johtaja. Erityisesti koen urani aikana muutoksen tekijöinä ne isät, joilla on ollut tyttäriä. Lisäksi he, jotka ovat tukeneet sekä kannustaneet minua työurallani eteenpäin, ja jotka ovat antaneet minulle mahdollisuuden näyttää kykyni sekä kasvaa vastuullisiin tehtäviin.

Miten näet sukupuolten tasa-arvon toteutumisen työelämässä omalla alallasi?

Oman työurani aikana sukupuolten tasa-arvo on kehittynyt valtavasti parempaan suuntaan, vaikkakin edelleen koen, että paljon on tehtävää. En kuitenkaan näe työtehtävää, johon naista ei voisi sukupuolensa vuoksi valita. Toki alalla on myös paljon fyysisiä työtehtäviä, joihin luonnollisesti miehet hakeutuvat naisia useammin.

Miten sukupuolten tasa-arvoa omalla alallasi tulee vielä kehittää?

Rakennusalalle hakeutuu edelleen poikkeuksellisen vähän naisia. Alan tulee näyttäytyä houkuttelevan vetovoimaisena myös nuorille tytöille. Tämä vaatii siis työtä jo päiväkoti-ikäisten lasten mielikuvien rakentumiseen rakennusalasta ja toisaalta myös niiden aikuisten, jotka ohjaavat nuoria pohtimaan jatko-opintojaan.

Miten kannustat nuoria naisia lähtemään omalle alallesi?

Rakennusala on hyvin kiehtova ala, joka antaa myös mahdollisuuden konkreettisesti nähdä oman käden jäljen ja työnsä merkityksellisyyden. Ilmastopoliittisesti rakennusala on myös hyvin ratkaisevassa asemassa. Itse en ole päiväkään katunut, että valitsin rakennusalan – päinvastoin, se päätös on vain ajan myötä vahvistunut minulle hyvin oikeaksi valinnaksi.  

On tärkeää löytää oma intohimo ja kiinnostuksen kohteet, jotta voi myös nauttia työstään. Rakennusala tarjoaa monia erilaisia erikoistumisalueita, kuten suunnittelu, rakennuttaminen ja rakentaminen, projektinhallinta sekä ja monet muut. Voit myös jatkuvasti jatkaa oppimista ja kehittymistä alalla.

Erittäin lämpimästi suosittelen ainakin tutustumaan alan eri vaihtoehtoisiin tehtäviin ja myös nuorten vanhempia kannustamaan nuoria lapsiaan alaan.

Nuorten naisten kannustaminen rakennusalalle on erittäin tärkeää monista syistä. Monimuotoisuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo ovat keskeisiä tekijöitä minkä tahansa alan kehittymisessä ja menestyksessä. Rakennusala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia ja se tarve ei katso sukupuolta.