BPW Turku – Åbo yllätti jäsenensä

Keväällä poikkeustilan myötä hiljeni monen yhdistyksen toiminta, niin tapahtui myös Turussa. Jäseniin haluttiin kuitenkin olla yhteydessä. Niinpä kesän kynnyksellä jäsenet saivat yllätyksekseen kirjeet yhdistykseltä, joiden yhteyteen oli liitetty lahjakortit paikalliseen nuorten yrittäjien hiljattain perustettuun leipomoon.

BPW Turku – Åbo oli osallistunut maaliskuussa Turussa vuosittain järjestettävään Naistenpäivän seminaariin, jolla kerättiin varoja tyttöjen ja naisten hyvinvoinnin edistämiseen. Naistenpäivän seminaari on seitsemän turkulaisen naisjärjestön* yhdessä järjestämä tapahtuma, jossa kuullaan illan aikana kaksi ajankohtaista luentoa ja pieni kulttuuriosio. Tänä vuonna luennoimassa olivat professori Lauri Nummenmaa, jonka aiheena olivat tunteet ja ympäristötieteen tohtori, Itämerihaasteen koordinaattori Tove Holm, joka luennoi puolestaan Itämerestä. Kulttuuria edusti nuori muusikko 17-vuotias Alli Suosalo, joka esitti tilaisuudessa kaksi kappaletta. Tapahtumalla on vuosittain vaihtuva hyväntekeväisyyskohde, mikä valitaan järjestävien yhdistysten ehdotusten perusteella. Vuonna 2020 kohteena oli ugandalaisten opettajien koulutus. Tämän lisäksi järjestöt saavat pienen osan tilaisuuden tuotosta, jonka lahjoittamisesta hyväntekeväisyyteen ne päättävät itsenäisesti. Näin jokainen järjestö saa aina tuettua myös omia hyväntekeväisyyskohteitaan.

Koronapandemian myötä BPW:n kansainvälinen liitto viestitti jäsenten tukemisen tärkeydestä. Samaan aikaan mediassa tuotiin esiin pienten ja paikallisten yritysten tukemisen tärkeys kriisin keskellä. Tämän pohjalta yhdistyksen hallitus keksi idean tehdä paikallisesti hyvää ja muistaa jäseniä. Bageri Å tuli mieleen, koska yhdistys oli alkuvuodesta vieraillut leipomossa ja sen erinomaiset tuotteet olivat tehneet vaikutuksen. ”Olipa mukava lahjakortti yllätys, jonka sain” kiitteli yhdistyksen jäsen Susanne Gruner-Vaihela kesäkuussa.

Kuva: Bageri Å, kuvassa Mari Heikkurinen ja Maija Salo

Marraskuun lopulla 2019 aloittaneen Bageri Å leipomon ovat perustaneet Maija Salo, Mari Heikkurinen ja Jere Bragge. Leipomo sijaitsee Kakolanmäellä entisen yhteissaunan tiloissa, jotka ovat kokeneet suuren muutoksen leipomotiloiksi. Bageri Å:ssa paikallisuus on tärkeää ja niinpä sen tuotteet leivät, pullat ja croissantit leivotaan hapanjuureen ilman teollista hiivaa. Juurista toinen on saatu naapurilta, Länsisellin asukkaalta, ja toisen on Salo kehittänyt itse. Leipomo käyttää paikallisten tuottajien raaka-aineita ja sillä on omat sopimusviljelijät, sillä he haluavat varmistaa, että viljelijät saavat tuotteistaan reilun korvauksen. Onpa leipomolla myös oma kivimylly, jolla jauhetaan leipomon käyttöön tulevat jauhot. Croissantien leivontaa varten on valmistettu ainutlaatuinen croissantboksi, jollaista ei löydy muualta Suomesta. Croissant-boksi on 16-asteinen viilennetty tila, mikä mahdollistaa täydellisten croissanttien leipomisen.

 

 

*Business and Professional Women Turku – Åbo, Zonta-kerho Turku I, Suomen UN Women: Turunmaan paikallistoimikunta, Kvinnliga Akademiker i Åbo, Turun Akateemiset naiset sekä Soroptimist International Turku & Turku Åboa.