Eveliina Talvitie: Rakenteiden kätköissä

Eveliina Talvitie

Naisille annetaan ohjeita kuin pienille lapsille. Muista puhua kovalla äänellä, muista avata suusi ja kertoa näkemyksesi rohkeasti. Kun julkisuudessa on viime aikoina käsitelty naisten etenemistä työuralla siihen liittyvine mahdollisine esteineen, näkökulmaksi on valikoitunut että nyt pitää vaan rohkaistua siskot. Ja vaikeaahan näkökulmaa on täysin tyrmätä. Eihän tässä maailmassa mikään tipahda ilmaiseksi. Itse pitää kannuksensa ansaita. Pelko pois. Mitä tekisit, jos et pelkäisi, kysyy Facebook-pomo Sheyl Sandbergkin kirjassaan Lean in.

Samaan ilmiöön liittynee niin sanottu kiltin tytön syndrooma. Kiltit tytöthän pääsevät kyllä taivaaseen mutta eivät muualle. Maanpäällisessä todellisuudessa on turha odottaa, että joku tulee ja painaa tiaran kutreillesi palkinnoksi hiljaa, nöyrästi ja tunnontarkasti hoidetuista hommista, perehtymisestä ja suorittamisesta. Tätä tiarasyndroomaa pidetään ennen muuta naisten sairautena. Naiset alleviivaavat ja opettelevat muistioiden sisältöjä sen sijaan että menisivät, tekisivät, verkostoituisivat, vaikuttaisivat ja vaatisivat. Niinhän ne veljet toimivat verkostoissaan.

Näkökulmia on muitakin. Taideyliopiston rehtorina muutaman vuoden toiminut Tiina Rosenberg palasi Ruotsiin ja puhui Helsingin Sanomissa ”miehiä mielistelevistä naisjohtajista, jotka kieltävät naisten rakenteellisen syrjinnän ja tarjoavat siitä todisteeksi omaa urakehitystään”.

Rosenberg osaa provosoida ja hänen väitteensä äärelle onkin hyvä pysähtyä. Onko kaikilla samanlaiset mahdollisuudet edetä? Naisilla ja miehillä? Erilaisilla naisilla? Jos minä pärjään hyvin ja etenen, onko se osoitus omasta erinomaisuudestani vai siitä, että minulla on syystä tai toisesta paremmat lähtökohdat kuin jollain toisella?

”Määräytyykö ihmisen identiteetti menneisyydestä ja historiasta vai hänen parhaiten toimivista unelmistaan?” Kysymyksen on esittänyt filosofi Maija-Riitta Ollila kirjassaan Moraalin tuolla puolen.

Pidän Ollilan kysymyksestä, koska se herättää lisää kysymyksiä. Onko lahjakkuus ominaisuus vai tekemistä? Onko kaikilla mahdollisuuksia ja kykyä unelmoida? Epäilen että osa vastauksista on kätkettynä Rosenbergin mainitsemiin rakenteisiin.

Eveliina Talvitie on toimittaja ja tietokirjailija. Talvitie on käsitellyt naisen asemaa kirjoissaan Keitäs tyttö kahvia. Naisia politiikan portailla. 2013. WSOY. ja Hieno vai huono. Nainen jolla on maine. 2015. WSOY. Parhaillaan Talvitie työstää kirjaa, joka käsittelee hänen omaan suhdettaan feminismiin. Kirja julkaistaan syksyllä 2016.