Helsinki voisi olla suunnannäyttäjä tasa-arvon edistämisessä, Riitta Rönn BPW Helsingin puheenjohtaja

Korona-ajan etätyöskentelyn ja sosiaalisten kontaktien rajoittamisen vastapainoksi luonto on tullut meille monille entistä läheisemmäksi. Tuntuukin siltä, että luonto palkitsee suhteemme tänä keväänä ja alkaneena kesänä todella upealla kukkien väriloistolla. Aivan kuin syreeneissä, pihlajissa ja rhododendroneissa olisi tavallista runsaampi kukkaloisto. Tai kenties havainnoin tarkemmin lähiympäristöä ja osaan paremmin nauttia neljän vuodenajan ympäristöstämme.

Yhdistyksemme toiminta on ollut kevätkaudenkin terveysturvallisesti etäyhteyksien varassa. Suomen BPW-yhdistysten järjestämissä Yhdessä-tilaisuuksissa puhujat ovat olleet alansa asiantuntijoita ja aiheet ovat olleet kiinnostavia kuten tuotteiden alkuperämerkit, autoilu sekä vaateteollisuuden ympäristövaikutukset. Onneksi Yhdessä-tilaisuudet jatkuvat koko vuoden ja ensi vuoden puolellakin, jolloin on Helsingin yhdistyksen vuoro järjestää Yhdessä-tilaisuus. Jos et ole vielä noteerannut aiempia Yhdessä-tilaisuuksia, niin tervetuloa mukaan uusien teemojen ja puhujien merkeissä.

Olen iloinen BPW-yhdistysten välisestä vuorovaikutuksesta ja samoin yhdistysten ja liiton välisen yhteistyön tiivistymisestä. Olen ollut liiton hallituksessa varapuheenjohtajana vasta parin kuukauden ajan, ja huomaan jo nyt, että yhteinen tahtotilamme on kehittää yhdistysten ja liiton konkreettista yhteistyötä.

Hyvä esimerkki konkreettisesta yhteistyöstä on BPW-yhdistysten ja liiton yhteinen viestintätyöryhmä, josta viestintävastaavamme Eija Åback kertoi toukokuun jäsentiedotteessamme. Peukutan vahvasti sen puolesta, että yhteistyöllä saadaan uudistettua liiton ja jäsenyhdistysten nettisivuja ja somekanavia sekä muuta visuaalista ilmettä.

Yhteistyössä liiton ja Espoon yhdistyksen kanssa valmistelemme 23.10.2021 juhlaseminaaria ja illallista, joista on tarkempaa tietoa jäljempänä jäsentiedotteessa.
Pari viikkoa sitten toteutettiin etäyhteyksin ensimmäiset BPW-yhdistysten puheenjohtajien kahvitreffit, jotka syntyivät liiton hallituksen jäsenen, Turun yhdistyksen puheenjohtajan Heini Vaarin spontaanista ideasta. Oli mielenkiintoista kuulla toisten yhdistysten toimintamuodoista ja kertoa omasta toimintatavastamme.

Vastaavalla tavalla pääkaupunkiseudun BPW-puheenjohtajat eli Espoon Eija Volanen, Vantaan Kukka Lehmusvirta ja allekirjoittanut olemme tavanneet kahvikupposen kanssa ruudun ääressä. Kun olen kahvitreffeillä jostain asiasta innostunut, niin puhuessani olen melkein unohtanut, että emme istukaan fyysisesti saman pöydän ääressä.
Keskinäisen yhteistyön ohella meidän on pidettävä esillä tavoitettamme tasa-arvon edistämisestä työelämässä ja muussa yhteiskunnassa. Kuntavaalikampanjoissa ja -keskusteluissa moni ehdokas nosti esille kuntien toimivaltaan kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluiden, opetuksen ja liikuntapalveluiden asioita, joilla voidaan edistää tasa-arvoa. Esimerkiksi lasten päivähoitopalveluilla, pienten koululaisten iltapäiväkerhotoiminnalla sekä lasten ja nuorten monipuolisilla harrastuspalveluilla voidaan helpottaa perheiden arjen elämää ja mahdollistaa entistä paremmin työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen.

Suomen suurimpana työnantajana Helsingin kaupunki voisi myös olla merkittävä suunnannäyttäjä tasa-arvon edistämisessä. Helsingin uudessa valtuustossa naisten osuus on peräti 56 %. Myös valtakunnallisesti naisvaltuutettujen osuus kasvoi ensimmäisen kerran 40 %:iin. Täytyy toivoa, että kunnanvaltuustoihin,
-hallituksiin ja lautakuntiin valitut tekevät alkavalla kaudella päätöksiä, jotka parantavat konkreettisesti tasa-arvoa ja kuntalaisten hyvinvointia.

BPW Helsingin hallituksen puolesta toivotan teille kaikille mukavaa Suomen suvea! Toivottavasti tapaamme pitkästä aikaa elokuun tilaisuudessamme.

Riitta Rönn,
BPW Helsingin puheenjohtaja
BPW Finland varapuheenjohtaja