Ilmastotekoja tulevaisuuden puolesta

Perjantaina 22.4.2022 vietetään 52. kerran maailmanlaajuista Maan Päivää. Tällä kertaa myös BPW Finland sekä jäsenyhdistykset ovat aktiivisesti mukana Maan Päivän sanoman eteenpäin viennissä ja tavoitteiden konkretisoinnissa. Jäsenistöltämme olemme toivoneet ilmastolupauksia ja niitä onkin saatu muutamasta yhdistyksestä.

Vaikka Maan Päivä (Earth Day) onkin saanut alkunsa jo vuonna 1970, saattaa se olla monelle vieraampi kuin muut kansainväliset maapallon tilaa korostavat päivät kuten maaliskuussa vietettävä Earth Hour tai 5.kesäkuuta vietettävä maailman ympäristöpäivä. Vuosittain 22.4. vietettävää Maan Päivää kutsutaan myös maailman päiväksi ja maaemon päiväksi.

BPW-toiminnassa Maan Päivän vieton suunnannäyttäjina ovat toimineet kollegamme Virossa. Siiri Tiivits-Puttosen johdolla toimiva Green and Sustainable Working Group on laajentunut nopeasti eurooppalaiseksi ja jopa laajemminkin kansainväliseksi kestävän kehityksen verkostoksi. Em. työryhmä järjestääkin tänä vuonna Maan Päivänä Virossa Laulasmaassa tapahtuman teemalla We Make Green Happen. Tilaisuudessa julkistetaan eri maiden yhdistysten jäsenten tekemiä lupauksia kunkin omaksi ilmastoteoksi. On upeaa, että myös meidän Suomen BPW-yhdistysten jäsenten ilmastolupaukset ovat esillä tapahtumassa. Kannattaa seurata tilaisuuden striimausta.

Suomen BPW-yhdistysten jäseniä on pyydetty tekemään omat ilmastolupaukset teoista, joita voivat toteuttaa vuoden kuluessa. Vaikka vastauksia tulikin vain muutamasta yhdistyksestä, kohdentuvat lupaukset ilmastoteoista varsin laajasti eri aihealueille. Suosittuja teemoja ilmastolupauksissa ovat kasvispainotteinen ja luonnosta saataviin tuotteisiin perustuva ruokavalio, fossiilivapaaseen  energiantuotantoon siirtyminen (kuten ilmalämpöpumput ja aurinkopaneelit), materiaalitehokkuus kuten vaatteiden kierrätys sekä julkisen liikenteen käyttäminen.

Monissa yhteyksissä on huomattu, että ympäristöystävällinen vaihtoehto saattaa myös  tulla edullisemmaksi vaihtoehdoksi varsinkin pitkällä aikavälillä. Lisäksi ympäristöystävälliset valinnat saattavat joissain tapauksissa olla suositeltavia myös huoltovarmuuden kannalta. Pienilläkin ympäristöteoilla on merkitystä, jos moni muukin toimii vastaavalla tavalla. Pienistä puroista tulee lopulta iso virta.

Maan päivän kunniaksi tehtävistä ilmastolupauksista toivotaan aktiivista someviestintää eri kanavilla hash tageilla #earthday ja #greenbpw.

Ellet ole vielä tehnyt omaa ilmastolupaustasi niin nyt on sopiva aika se tehdä maapallomme tulevaisuuden puolesta!