Kouvolan yhdistyksen kunniajäsen Paula Lehtovirta menehtyi 21.6.2021

Paula oli hyvin aktiivinen, ahkera, turvallinen, luotettava toimija yhdistyksessä.Yhdistyksen toiminta oli hänelle sydämen asia.Hän opasti lämpimällä ja turvallisella tavalla juuri liittyneitä nuoria jäseniä yhdistystoimintaan.
Tasa-arvoa, naisten asemaa ja koulutusta hän piti tärkeänä.Hän itsekin halusi kouluttautua omassa työssään aktiivisesti.
Paulan mukava huumori ja kunnioittava asenne toisia kohtaan oli yksi tärkeä piirre hänet kohdatessa.Hän itse herätti kaikella toiminnallaan kunnioitusta ja arvostusta.Muistamme lämmöllä ja suurella kunnioituksella hänen arvokasta työtään.

Suomen suurimman lounaan pääjärjestäjä, Muistokirjoitus Helsingin Sanomissa.

Johtajatar Paula Lehtovirta Kuusankoskelta kuoli lähes 100- vuotiaana 21.6.2021 Elimäki-kodissa
Kouvolassa. Hän oli syntynyt Helsingissä 8.10.1921. Viimeisen leposijansa hän sai Lahdessa
sukuhaudassa.
Lehtovirta tunnettiin Kymiyhtiön klubiravintola Koskelan tarmokkaana johtajattarena. Hänen
maineikkain projektinsa oli Kymiyhtiön 100-vuotisjuhlien lounastarjoilun suunnittelu ja
organisointi Voikkaan tehtaan suuressa paperivarastossa keväällä 1972.
Tyhjään halliin tehtiin kaksi kilometriä pöytiä ja neljä kilometriä penkkejä, jotta kaikille yhtiöläisille
ja heidän puolisoilleen saatiin tilaa juhlintaan. Kunniavieraana oli presidentti Urho Kekkonen ja
muina kutsuvieraina 7 200 henkilöä.
Juhlan kohokohta oli lounas, joka koostui valmiiksi katetusta kylmästä ateriasta ja juhlakahveista,
jonka tarjoilivat 50 ammattilaista ja 350 koulutyttöä. Lehtovirta komensi joukkojaan
radiopuhelimen välityksellä. Kahvin keittivät Karjalan Prikaatin varusmiehet suurissa
kenttäkeittiöissä. Palan painikkeena kaikki vieraat saivat viiden senttilitran votkapullon, joita
edelleen näkee vieraiden kirjahyllyissä, tosin vedellä täytettyinä.
Tilaisuus noteerattiin aikanaan Guinness´n ennätystenkirjassa Suomen suurimpana
lounastilaisuutena. Ennätystä ei ole kuitenkaan tähän mennessä rikottu, vaikka haastajia on ollut
erityisesti pääkaupunkiseudulla useampia.
Lehtovirta sai johtamisoppia jo jatkosodan lopulla toimiessaan naisten työleirien apulaisjohtajana.
Ravintola-alan kokemusta hän hankki 1950-luvulla Helsingin Seurahuoneella ja Tampereen
Hämeensillassa sekä Pariisissa Plaza Athénéé -luksushotellissa. 60-luvun alussa hän oli
mukana Hotelli Marskin perustamisessa Helsingissä.
Kymiyhtiön palveluksessa hän oli 1962-86 vastaten yhtiön henkilöstöravintolasta sekä erityisesti
ulkomaisten asiakkaiden lounaista ja illallisista, joita hänen aikanaan tehtailla kävi runsaasti.
Lehtovirran ideoihin kuului sekin, että yhtiön tänä vuonna 111- vuotiaan Virkamiesklubin
vuosijuhlassa oli sillipöytä erikseen naisille ja miehille. Syynä oli se, että naisilla oli tapana jäädä
juttelemaan pöydän tuntumaan, jolloin miehet ennättivät käydä parikin kertaa maistelemassa
pöydän herkkuja

Paula Lehtovirralle läheinen harrastus oli musiikki. Hän sai Tampereella laulutunteja
mezzosopraano Antonietta Toinilta, joka oli ensimmäinen suomalainen Milanon La Scalassa
esiintynyt sopraano. Ensikonserttinsa Lehtovirta piti 1956, muttei kuitenkaan jatkanut uraansa
pidemmälle. Sen sijaan hän matkusteli paljon maailmalla ja tutustui tunnettuihin oopperataloihin.
Kuusankosken Liike- ja Virkanaisten toiminnassa Lehtovirta oli vuosikaudet aktiivisesti mukana,
mistä oli osoituksena se, että hänet valittiin aikoinaan paikallisosaston kunniajäseneksi.

Eero Niinikoski
Kirjoittaja on kulttuurineuvos ja
Lehtovirran monivuotinen
yhteistyökumppani ja ystävä