Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi: Uskalla elää omannäköistä elämää ja tehdä omannäköisiä valintoja

Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi

Elämme aikaa, jossa ihmiset ovat alati monenlaisten omaa elämää koskevien valintojen edessä. Ammatinvalinta-asiat eivät kosketa pelkästään nuoria, yhä useammat aikuiset ajautuvat valintojen äärelle omilla työurillaan. Irtisanomiset, uupumiset ja vaikkapa pitkään jatkunut työttömyys voivat sysätä ihmisen vaikean paikan eteen: Miten tästä eteen päin? Ja ennen kaikkea mihin suuntaan? Joskus voi helpottaa, kun tiedostaa, mistä kaikesta valintojen tekemisessä on kyse.

Elämä saattaa joskus tuntua siltä, kuin ajaisi pitkin moottoritietä kaasu pohjassa. Valtava kiire, kaasujalkaa pakottaa, mutta katse on tiukasti tiessä. Moni hieno maisema ja sivutie jää huomaamatta. Olisi myös helppoa heittäytyä virran vietäväksi, tehdä kuten muut tekevät tai kuten toiset kehottavat tekemään. Mutta entäpä jos pysähtyisit tunnustelemaan, mitä sinun kannattaa tehdä? Pysähtyisit valintojen äärelle. Istahtaisit matkalaukkusi kanssa risteyksen kohtaan, kaataisit termoskannusta kahvia ja ottaisit aikalisän. Katselisit rauhassa ympärillesi ja huomaisit, miten hienoja vaihtoehtoja ympärilläsi onkaan! Oman elämän valintoihin paneutuminen ei ole hukkaan heitettyä aikaa. Valinnoissa on siis kyse
rohkeudesta pysähtyä.

Oman sisäisen viisauden kuunteleminen vaatii rohkeutta. Kun on uskaltanut pysähtyä, kannattaa raivata tilaa omille ajatuksille. Päätöksenteossa tarvitset todennäköisesti sekä sydäntä että järkeä. Rationaaliset ajatukset ovat niitä, joihin mielellään haluaisi pohjata päätöksensä, mutta sydämen äänen kuunteleminen on taitavan päätöksentekijän kyky, jota voi myös tietoisesti harjoitella. Kaikki tuo sisäinen viisaus on sinussa jo olemassa, kuuntele rohkeasti, mitä se haluaa sinulle kertoa. Valinnoissa on todellakin kyse rohkeudesta kuunnella omaa viisautta.

Toisinaan voi olla hankala kuulla omaa ääntään, kun muut ympärillä tuntuvat tietävän, miten sinun tulisi valita ja mihin kulkea. Myös media antaa tietynlaisen kuvan, jossa vain tietynlaiset valinnat ovat ainoita oikeita. Mutta oman elämän valinnoissa on aina kyse sinun elämästäsi: mitä SINÄ haluat ja toivot? Kun tehdään valintoja, joilla voi olla vaikutusta omaan loppuelämään, ei niitä voi pohjata kenenkään muun kuin omasta itsestä kumpuavien ajatusten ja toiveiden pohjalle. Elät sinun elämääsi, et muiden. Elämänvalinnoissa on ehdottomasti siis kyse rohkeudesta valita oma tie.

Omaan tiehen kuuluvat omankokoiset unelmat. Sellaiset, jotka tuntuvat juuri sinun
elämääsi sopivilta, tarpeeksi kutkuttavilta, kuitenkin ihan realistisilta saavuttaa. Jonkun toisen unelma tai haave voi olla hänelle se iso juttu, sinun unelmasi kumpuavat sinun sisäisestä motivaatiostasi ja ovat sopusoinnussa sinun oman maailmankatsomuksesi kanssa. Omankokoisia unelmia tavoitellen voit tekemiesi valintojen kautta päätyä omannäköiseen elämään. Jos et ole koskaan unelmoinut, kokeile jo tänään. Haasta itsesi harjoittelemaan unelmointia ja huomaat, että niiden kautta pääset valinnoissasi asian ytimeen! Valinnoissa on pohjimmiltaan siis kyse rohkeudesta ja kyvystä unelmoida.

Jotta voit asettaa elämässäsi tavoitteita, sinun on tiedettävä, mitä osaat ja mitä et osaa, missä olet hyvä, missä on vielä kehityttävä. Nämä ovat tärkeitä tietoja myös siksi, että niiden kautta valitset reitin, mitä kulkea. Kun sinulla on tavoite, mitä kohti kulkea, sinulla on myös syy nousta ylös sängystä ja ryhtyä tavoittelemaan haluamaasi maalia. Hyvä tavoite tuo elämään mukavasti inspiraatiota ja poltetta. Tavoite mielessäsi sinun on helpompi ponnistella eteenpäin. Lisäksi omaan päämäärään pääsyn ajattelu lisää toivon tunnetta ja saa sinut alitajuisesti suuntaamaan energiasi tavoitteen saavuttamista kohti. Toivon tunne
puolestaan lisää positiivista energiaa, etkä niin helposti lannistu tavoitetta kohti edetessäsi, vaikka tiellesi sattuisi haasteita. Uskalla siis asettaa tavoitteita, ne toimivat valinnoissasi polttoaineena.

Samassa tilanteessa ollut toveri yleensä ymmärtää valintojen tekemiseen liittyvän
pohdintojen vaikeuden. Keskustele valinnoista läheistesi, ystäviesi tai ammattilaisen kanssa. Valinnan hetkellä valitse elämääsi niitä ihmisiä, joilta saat kannustusta. Kun asioita avaa toiselle ääneen, ne alkavat hahmottua ja selkiytyä myös omassa päässä. Unelmasi ja tavoitteesi konkretisoituvat ja voit saada niihin toisilta palautetta sekä mahdollisesti uusia näkökulmia tilanteeseesi. Hyvä ystävä jaksaa kannustaa sinua muutoksessa, pohtii kanssasi eri vaihtoehtoja ja unelmoi kanssasi sinun unelmiasi sekä uskoo, että ne ovat saavutettavissa. Opinto-ohjaaja tai vastaava ammattilainen osaa löytää valintasi ydinkohdat ja tarjota konkreettisia neuvoja päätöksentekoon. Uskalla siis puhua valinnoista jonkun kanssa.

Kaikki tekemäsi valinnat eivät välttämättä lopulta osoittaudu oikeiksi. Onneksi ihminen muuttuu ja kasvaa koko elämänsä ajan eikä ole koskaan valmis. Itsesi soimaamisen sijaan voit nimetä epäonnistumiset oppimiskokemuksiksi. Oppimiskokemukset muovaavat sinua ihmisenä koko elämäsi ajan; et ole koskaan valmis. Tiesitkö, että aivoille riittää 90 sekuntia havaita, että valinta oli virhe. Vain 90 sekuntia! Kaikki muu sen jälkeinen murehtiminen ja itsensä soimaaminen on hukkaan heitettyä aikaa. Mikään reitti ei ole lopullinen, uusia matkoja ja mahdollisuuksia avautuu jatkuvasti. Voiko lopulta olla vääriä valintoja? Uskalla siis kohdata oppimiskokemukset avoimin mielin.

Epäonnistumisten eli oppimiskokemusten jälkeen olet kokemusta rikkaampi. Tuolloin on hyvä tarkistaa oma tavoite. Haluatko vielä tavoitella samaa? Ehkä sisuunnuit entistä enemmän ja nyt haluat entistä kokemusrikkaampana lähteä kohti samaa tavoitetta? Tai ehkä haluat tuohon tavoitteeseen, mutta kiertotie näyttää nyt houkuttavammalta? Tai ehkä haluat vaihtaa tavoitetta? Lannistua ei kannata, samoin on käynyt monelle muullekin! Lisää evästä reppuun ja jatka matkaasi rohkeasti! Valinnoissa on siis kyse myös rohkeudesta ja sinnikkyydestä yrittää uudelleen.

Entä jos ei koe olevansa rohkea? Jos yhä pohdit, mistä ihmeestä löydän ratkaisun avaimet päätöksentekoa varten, miten ihmeessä osaan tehdä oikean valinnan? Usko pois, vastaukset valintoihisi löytyvät sinusta itsestäsi, luota siihen! Varmuus syntyy siitä, kun on puntaroinut rauhassa omia vahvuuksiaan ja vaihtoehtojaan ja todennut, että tuota kohti: tässä on suunnitelmani. Rohkeus on sitä, että toimit niin kuin itse tunnet ja haluat, peloista huolimatta. Miettimissäsi valinnoissa on kyse mahdollisesti koko sinun elämääsi mullistavista asioista. Panosta siis valintojen tekemiseen ja aloita siitä, että uskallat pysähtyä!

Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi
OpoCoaching Oy

Kirjoittajat ovat yksityisiä opinto-ohjaajia ja valmentavan ohjauksen ammattilaisia, joilta on juuri ilmestynyt kirja “Omannäköinen elämä. Näin teet hyviä valintoja.” (PS-kustannus). Kirja soveltuu kaikenikäisille elämän risteyskohdassa oleville, vaikkapa valmistujaislahjaksi tai kannustimeksi uran uusiin käänteisiin.