Lotta Uusitalo-Malmivaara: Positiivinen CV

Lotta Uusitalo-Malmivaara

Kehuminen on opittava ja opetettava asia. Myönteisen palautteen pihtauskulttuuri istuu tiukassa ja perustuu olettamuksiin, joiden syytkin tiedämme. Kyseessä on helposti inflatoituva resurssi, se on sittenkin multa pois, arvosteluasteikko vaatii kalibrointia, kaikkihan ei voi olla huippuja, liikatyytyväisyys tekee fleguksi, ja sukuperintönä on melankolispessimistinen luonne. Eikä ole ollut tapa.

Tutkimus kertoo parhaimmaksi oman onnellisuuden lisääjäksi toisten auttamisen (ks. esim. Sonja Lyubomirskyn työtovereineen tekemät tutkimukset). Helppo keino auttaa on kertoa toisesta hyvää hänelle itselleen ja mieluusti vielä hänen selkänsä takana toisille. Kehu tuntuu hyvältä sekä sen antajasta että saajasta. Tutkimukset osoittavat mielemme takertuvan kielteisiin seikkoihin ja negatiiviseen kritiikkiin monin verroin voimakkaammin kuin hyvään ja kannustavaan. On siis kehuttava useammin ja vieläpä palattava kehuun, jotta sen vaikutuksen saisi säilymään.

Olemme kehittäneet Positiivisen CV:n (PCV) alustaksi, jonne dokumentoidaan laaja-alaista osaamista eri elämänaloilla, ei vain kouluissa tai työpaikoilla vaan yhtä hyvin harrastuksista ja sosiaalisista ympyröistä. Positiivinen CV on lapsen ja nuoren (ja tulevaisuudessa meidän aikuistenkin) kansio, jonne tallentuvat näytöt taituruudesta vaikkapa luokkajuhlien järjestämisessä, myötätunnon osoittamisessa, rohkeudesta yhtä hyvin uimahypyssä kuin oman mielipiteen puolustamisessa. Kansio voi toimia sähköisenä tai paperisena.

Suuri osa osaamisestamme näkyy epäformaaleissa yhteyksissä. Usein nimenomaisesti se, mikä nuorelle itselle on tärkeintä, tulee ilmi muualla kuin koulun todistuksissa. Usein tämä muu on myös juuri sitä, mistä tulevaisuuden työnantajakin on kiinnostunut. Kuten sinnikkyydestä, ryhmätyökyvystä, johtajuudesta tai luovuudesta.

Nämä elämässä pärjäämisen ja ihmistä kannattelevat oleelliset taidot saavat paikkansa PCV:ssä. Kuka tahansa voi osallistua PCV:n täyttöön, antaa kannustavan palautteen ja jättää merkin havaitsemastaan onnistumisesta. Ohjaksissa on kuitenkin nuori itse. Hän muodostaa omaa tarinaansa, lisää itsetuntemustaan ja tunnistaa vahvuuksiaan saatuaan palautetta monelta taholta. PCV:n tarkoitus on rohkaista kehumiseen ja hyvän huomaamiseen ja muodostaa varanto, jonka äärelle pysähtyä paistattelemaan, kun väsy iskee. Tätä tarvitsemme me kaikki ja erityisesti ne meistä, joiden poluille on osunut enemmän ohdaketta kuin onnea.

Tiimimme osallistuu PCV-hankkeella SITRAN Ratkaisu100-kilpailuun, jonka tarkoituksena on nostaa kaikkien suomalaisten osaaminen esiin. Olemme innoissamme mahdollisuudesta saada kehittää uutta välinettä perinteisen arvioinnin rinnalle. Tervetuloa seuraamaan kisaa ja ideoimaan kanssamme!

http://ratkaisu100.fi/tiimit/artikkeli/positiivinen-cv-laaja-alaisen-osaamisen-ansioluettelo-jonka-avulla-lapsi-ja-nuori-oppii-tunnistamaan-ja-dokumentoimaan-vahvuuksiaan/6389190

FT Lotta Uusitalo-Malmivaara on erityispedagogiikan dosentti ja työskentelee Helsingin yliopistossa. Hän on toimittanut kirjan Positiivisen psykologian voima (PS-kustannus, 2015).