Onnea BPW Helsinki 90-vuotta 17.4.2021

Liike- ja Virkanaisten liitto perustettiin Yhdysvalloissa 1930. Järjestön perustamisen avainhenkilöllä Lena Madesin Phillips on ollut ratkaiseva merkitys myös liike- ja virkanaisten järjestötoiminnan syntymiseen Suomessa. Eurooppaan suunnatulla matkallaan hän vieraili Helsingissä kesällä 1930. Joukko aktiiveja helsinkiläisiä naisia innostui ja idea oman Liike- ja Virkanaisten yhdistyksen tarpeesta jäi itämään. Perustava kokous pidettiin huhtikuun 17. päivän 1931 hotelli Kämpissä.  Yhdistys sai nimekseen Liike- ja Virkanaisten Liitto r.y.- Tjänste och Affärskvinnors Förbund r.f.  Helsingin yhdistyksellä on oma erityinen roolinsa osana Suomen BPW historiaa.

Helsingin Liike- ja Virkanaisten toiminta sai huomiota. Toiminta laajeni pikkuhiljaa eripuolelle Suomea ja uusia yhdistyksiä perustettiin. Tämä käynnisti keskustelun kansallisen keskusliitoon tarpeesta. Suomen Liike- ja Virkanaisten Liitto ry perustettiin 17.4.1946 yhdistämään ja tukemaan alueellisia yhdistyksiä.

BPW Helsinki on ollut myös alusta asti osa kansainvälistä BPW yhteisöä, johon nykyisin kuuluu naisia yli sadasta eri maasta. Yhdistyksen jäsenet ovat osallistuneet aktiivisesti kansainvälisiin tapahtumiin. Yhteistyö ja kuuluminen laajaan verkostoon on meille hieno mahdollisuus niin vaikuttamiseen kuin myös verkostoitumiseen ympäri maailmaa.

Maailma on muuttunut 90-vuodessa. Naisen asema ja tasa-arvo on edennyt, työtä on kuitenkin edelleen tekemättä. Muutosta ei tehdä yksin vaan yhteistyönä muiden yhdistysten, liittojen, tasa-arvotoimijoiden ja päättäjien kesken.  Tavoitteemme on edelleen muutokset, jotka parantavat tasa-arvoa sekä naisten ja tyttöjen tasavertaisia mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassamme. Tasa-arvokehitys ei ole edennyt tasaisesti kaikilla yhteiskunnan ja talouden osa-alueilla. Esimerkkinä tästä on teknologiasektori, jolla tasa-arvokehityksessä on jääty pahasti jälkeen. Tilanteen muuttaminen on kuitenkin aina mahdollista.

Naisjärjestönä olemme myös yhteiskuntaan vaikuttamisen lisäksi paikkoja naisten kokoontumiselle ja kohtaamiselle. Naisjärjestönä voimme antaa mahdollisuuden verkostoitua erityisesti naisia koskettavissa kysymyksissä. Olemme yhdessä vahva verkosto, joka vaikuttaa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. BPW Helsinki on ollut toiminnassaan aktiivinen ja aikaansaava.  Mieleeni on jäänyt erityisesti yhdistyksen merkittävä panos kansainvälisen liiton vuoden 2011 Helsingin kongressin erinomaisesta koordinoinnista ja järjestelyistä.  Upeasti järjestetty tilaisuus antoi meille kaikille niin suomalaisille kuin ympäri maailmaa tulleille naisille ainutlaatuisia voimaannuttavia kohtaamisia. Se oli myös hyvä esimerkki siitä, miten me järjestönä voimme yhdessä tehdä suuria asioita.

Lämpimät onnittelut ja kiitokset hienosta ja merkityksellisestä työstä BPW Helsinki.

Me kaikki BPW naiset juhlimme kanssanne.

Anneli Luoma-Kuikka

BPW Finland

Puheenjohtaja