Oodi naiselle tapahtumassa vieraanamme Tiina Piilola

FT Tiina Piilola on on työskennellyt toimittajana, kirjakaupan myyjänä, Disneylandin lipputyttönä ja au pairina Prahassa ja provencelaiskylässä laventelipeltojen keskellä ja tehnyt radiodokumentteja Brysselin paperittomista siirtolaisista sekä Mosambikin aids-orvoista. Hän on julkaissut kolme omaelämäkerrallista romaania sekä tietokirjan Kalevalan naiset (Kustantamo S&S, 2019), joka pohjautuu hänen 2017 Jyväskylän yliopistossa tarkastettuun väitöskirjaansa.

Piilola pohtii esitelmässään, millaisia vastuksia kansalliseepoksemme Kalevalan keskeiset naishahmot kohtaavat, miten he niistä selviävät ja mitä se kertoo naisen asemasta menneessä maailmassa. Entä miksi Aino muuttuu hukuttuaan vedenneito Vellamoksi tai Pohjolan emäntä Louhi omaisuuttaan puolustaessaan hurjaksi sotakotkaksi? Piilolan mukaan Kalevalan naiset näyttävät konkreettisesti, miten maailmalle pannaan tarpeen tullen hanttiin ja pidetään oma pää ja myös sen, miten elämän muutoksiin mukaudutaan ja niistä selvitään, vaikka kuinka pelottaisi – välttämätön taito epävarmassa ja nopeasti muuttuvassa nykymaailmassakin.

Tervetuloa Helsinkiin keskustakirjasto Oodin Maijansaliin naistenpäivänä 8.3. klo: 13 alkaen kuuntelemaan Tiina Piilolan esitelmää ”Kalevalan omapäiset, muodonmuutokselliset naiset”.

Mukaan mahtuu 180 ensimmäistä.