Reykjavik, Islanti, BPW 17th European Conference, Equality 27.5-29.5.2022

Tämän vuoden BPW Euroopan konferenssin teemana oli tasa-arvo, joka oli nostona useissa eri konferenssin puheenvuoroissa, joihin osallistuin. Konferenssi alkoi Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottirin puheella. Katrin on Islannin toinen naispääministeri ja hän on toiminut pääministerinä vuodesta 2017 alkaen. Katrin nosti puheessaan esille tasa-arvoa, mutta samalla myös huolen pojista. Poikien koulutustaso on hiljalleen jäämässä jälkeen tyttöjen koulutustasosta. Katrin pitää tasa-arvon lisäksi tärkeänä ilmastonmuutosta ja sen ehkäisyä. Katrinin lisäksi saimme kuulla konferenssin päätöspuheessa Islannin presidentin puolison: Eliza Reid:n puheen. Reid:n puheessa tasa-arvo oli vahvasti esillä. Hän on kirjoittanut kirjan nimeltä: Secrets of the Sprakkar. Kirjan pääteemana on juurikin tasa-arvo ja kuinka se näyttäytyy Islannissa. Mielestäni oli upeaa ja samalla myös hämmentävää, että konferenssiin oltiin saatu useita todella vaikutusvaltaisia naisia puhumaan. Linkin takaa löytyy listaus Islannin konferenssin puhujista: https://bpwiceland2022.is/program2022/speakers

Islanti on ollut maailman numero yksi sukupuolten välisessä tasa-arvossa viimeiset 13 vuotta. Syitä tähän ovat mm. tasa-arvoiset ja yhdenmukaiset mahdollisuudet koulutuksessa ja terveyspalveluiden käytössä. Myös naisten merkittävä poliittinen nousu viimeisen 40 vuoden aikana on nostanut sukupuolten välistä tasa-arvoa suuresti. Heikoin kohta Islannin sukupuolten välisessä tasa-arvossa näkyy työmarkkinoilla. Islannissa korkeimpiin johtamistehtäviin (CTO) eivät naiset tunnu vielä pääsevän. Konferenssissa esitettiin powerpoint dia, jossa oli seuraavat islantilaiset merkkipaalut sukupuolten välisessä tasa-arvokamppailussa:

 

1970 The Red Stocking Movement

1975 Naisten lakko (Women’s day of)

1980 Vigdis Finnbogadottir valittiin Islannin presidentiksi (1. naispresidentti maailmassa)

1982-1983 The Women´s Alliance (1. poliittinen puolue maailmassa, jota johtivat naiset)

1982-2022 naisten määrä paikallispolitiikassa nousi 6%:sta 50%:iin.

1983-2021 naisten määrä parlamentissa nousi 5%:sta 48%:iin.

 

Islantilaiset ovat kovin ylpeitä saavuttamistaan eduista, eikä suotta. Puheenvuorossa nostettiin esille, että aina kun kuljet Reykjavikissa puiston ohi, tulet näkemään isiä lapsiensa kanssa. Konferenssimatkamme aikana törmäsimme usein tähän näkyyn. Islannissa vanhempainvapaa on jaettu äidin ja isän kesken tasa-arvoisesti. Vuodesta 2021 alkaen 12 kuukauden mittainen vanhempainvapaa on jaettu siten, että äiti ja isä saavat molemmat kuusi kuukautta ja yhden kuusi viikkoa he saavat jakaa kuten haluavat. Tämä herätti keskustelua ja kannanottoja. Mm. virolaiset nostivat esille, että Virossa vanhempainvapaa on jopa 18kk, samalla kun esimerkiksi Amerikassa vanhempainvapaa on vain pari viikkoa. Konferenssissä oli ilo seurata aktiivista osallistumista keskusteluihin ja samalla sai itsekin paljon oppia eri kulttuureista.

 

Me Suomalaiset voimme olla ylpeitä tasa-arvosta. Suomi on heti toisena vuoden 2021 Global Gender Gap Report-tilastossa Islannin jälkeen, kun vertaillaan sukupuolten välistä tasa-arvoa (koulutustaso, terveys, kansantalous ja poliittinen vaikutusvalta).

 

Osallistuin ensimmäistä kertaa BPW:n Euroopan konferenssiin. Olen liittynyt BPW Tampereen liittoon viime syksynä, eli olen aivan tuore jäsen. Matka Islantiin oli erittäin opettavainen, mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Sain verkostoiduttua suomalaisten, virolaisten, sveitsiläisten ja jopa yhden nepalilaisen jäsenen kanssa. Sain uusia oppeja johtamistyöhön ja konferenssin sanomana toiminut tasa-arvo nosti sisäistä feministiä ja loi minuun vahvaa uskoa, että pystyn mihin vaan. Tasa-arvon tutkimista ja kehittimistä tulee jatkaa. Matka kohti tasa-arvoista työelämää ja koulutusta on Euroopassa hyvällä tasolla, mutta matkaa on vielä paljon tehtävissä. Jään optimistisena ja odottavin mielin odottamaan seuraavaa Euroopan konferenssia, joka järjestetään Maltalla vuonna 2025. Islantilaisten ystävällisyys, vieraanvaraisuus ja erittäin hyvä englannin kielen taito jäivät hyvin mieleen. Islanti asetti riman korkealle ja ensimmäiseksi konferenssimatkaksi tämä oli voimaannutta kokemus. Kippis Islannille: Skál!

Lisätietoa tasa-arvosta Islannissa (linkki saatu konferenssista): https://www.jafnretti.is/en

Alla olevissa kuvissa Islannin First Lady Eliza Reid, City Hallin vihreä seinä, kaunis maalattu talon pääty ja Diversity.