Ritva Kattelus: Riittääkö keskinkertaisuus?

Ritva Kattelus

Jäin viime lokakuussa eläkkeelle, joten minulla on ollut aikaa pohtia työelämää monelta kantilta. Seuraan edelleen työelämän kehitystä, koska tarkoituksemme Tom Jokisen kanssa on päivittää kirjoittamamme Uraopas-kirja parin vuoden kuluttua.

Mietin usein sitä, ketkä pärjäävät työelämässä. Miksi toisilla on töitä ja toisilla ei? Kun maistereita on tarjolla joka hommaan, ja tohtoreistakin alkaa olla kohta ylitarjontaa, onko olemassa mitään keinoja varmistaa oma työpaikka?

Tässä kymmenen vinkkiä, jotka yleensä auttavat. Olen ne tiivistänyt omista ja verkostooni kuuluvien ihmisten kokemuksista.

  1. Vaikka suomalaiset ovat hyvin koulutettuja, kannattaa vielä pistää paremmaksi. Hanki vähintään pari maisterintutkintoa eri aloilta. Jos olet humanisti, opiskele myös kauppatieteitä ja markkinointia. Jos olet tietotekniikan ammattilainen, sinulle tekee hyvää opiskella myös käyttäytymistieteitä. Noudata elämässäsi lifelong learning -periaatetta. Lue enemmän, luulet vähemmän!
  2. Työehtosopimuksesta ei kannata lukea jokaista pilkkua. Älä myy työtäsi liian halvalla, mutta ymmärrä, että lait, asetukset ja työehtosopimukset on tehty ideaalimaailmaa varten. Todellisuudessa niitä ei aina noudateta.
  3. Ole joustava. Kukaan ei halua työtoverikseen tyyppiä, joka laskee jokaisen tekemänsä minuutin ja tehtävän. Töissä tulee yllättäviä tilanteita. Silloin on venyttävä ja joustettava.
  4. Ole kiinnostunut toiminnan kehittämisestä. Jos töissä olo tuntuu pakkopullalta, olet väärässä työpaikassa. Työpaikoilla tarvitaan kehittämistä ja päivittämistä. Toimitusjohtajalla ja muilla johtajilla ei ole kaikkea tarvittavaa osaamista. Jokaisen työpanosta tarvitaan.
  5. Kerro rohkeasti mielipiteesi. Jupina kokouksen jälkeen työpaikan kahvihuoneessa ei vie asioita eteenpäin.
  6. Älä epäile omia kykyjäsi. Sano rohkeasti Kyllä, kiitos! pomon tarjoamalle ylennykselle. Työ opettaa tekijäänsä.
  7. Kehitä luovuuttasi. Lue paljon tieto- ja kaunokirjallisuutta. Kirja per viikko on hyvä tahti. Sen lisäksi käy kaikissa mahdollisissa seminaareissa, jotka avaavat uusia näkökulmia.
  8. Rakenna verkostoja ja auta ystävää hädässä. Työelämä on nykyään sen verran pomppuista, että saatat itse joskus olla se ystävä hädässä. Silloin on hyvä, että sinulla on laaja verkosto, jonka puoleen voit kääntyä.
  9. Pidä huolta terveydestäsi ja kunnostasi. Työelämä on hektinen maraton. Sen jaksaa vetää läpi vain, jos on hyväkuntoinen.
  10. Elä muutakin elämää. Työ ei ole kaikki kaikessa. Se vie paljon mutta parhaimmillaan se myös antaa paljon, sekä mielenkiintoisen sisällön elämään että taloudellista vaurautta. Niillä rahoilla voit sitten elää sitä muuta elämää.

Omasta verkostostani tiedän, että ne ihmiset ovat pärjänneet, jotka ovat noudattaneet yllä olevia ohjeita. Elämä ei ole reilua, mutta siihen voi vaikuttaa omilla valinnoilla. Valitse siis viisaasti! Keskinkertaisuus ei enää riitä.

Ritva Kattelus

Oy Avisado Ab, osakas

Tietokirjailija

Bloggari (hopeasurffari.blogspot.fi)