
Virheistä on hiljattain tullut useampiakin julkaisuja, joten päätin siis tarttua aiheeseen. Valitsin suurien kustantajien kirjojen sijaan pienen draamaan ja toiminnallisiin menetelmiin ja kouluttamiseen keskittyneen kustantajan.
Kirjoittajat ovat kansainvälisesti tunnettuja draaman ja improvisaatioin ammattilaisia, opettajia, tutkijoita ja taiteilijoita. Kirjassa on virheen pohdinnan lisäksi runsaasti erilaisia draamaharjoituksia niin kouluun kuin työyhteisöjen kanssa toteuttavaksi. Kirjaa voikin suositella erityisesti kouluttajina, opettajina ja työyhteisöjen kehittäjinä toimiville.
Virheen mahdollisuus on moniääninen teos, jonka tavoitteena on antaa virheelle mahdollisuus. Lukijalle kirja voi toimia peilinä miettiä omaa suhtautumista virheisiin ja niitä tuntemuksia mitä virheiden tekeminen tai erityisesti niiden pelko meissä herättää. Mitä ajatuksia mieleni tuottaa, jotka johtavat virheen pelkoon ja virheiden välttämiskäyttäytymiseen. Riskin ottaminen tarkoittaa, että emme aina onnistu, siis virheen mahdollisuutta. Virheen mahdollisuus on oppiminen. Jos emme ota riskiä niin tämä oppimisen ja luovuuden mahdollisuus on menetetty.
Mistä kumpuaa pelko ja ahdistus siitä, että virheet nähdään huonoina ja vältettävinä asioina sen sijaan että niitä arvostettaisiin osana oppimisprosessia. Lapsille sallimme virheitä, aikuisten oletetaan niitä kaikin mahdollisin tavoin välttävän. Työelämässä toimimme varman päälle ja yritämme estää kaikkia mahdollisia virheitä. Erilaisten vahinkojen kautta on kuitenkin syntynyt lukematon määrä uusia keksintöjä ja kehitystä, kun ne on osattu hyödyntää. Kirja herättelikin uutta näkökulmaa kohtaamaan omia pelkojaan ja kokeilemaan sellaista mikä herättää pelon ja epävarmuuden tuntemuksia. Mitä ikinä pelkäätkin tehdä, tee sitä.
Anneli Luoma-Kuikka
BPW Finland varapuheenjohtaja
.