Vuoden nainen 2013 Kaija Saariaho

Yksi liike- ja virkanaisille tärkeä sana on voimaantuminen. Se on esimerkiksi sitä, että naiset – etenkin nuoret naiset – eivät tyytyisi odottamaan, mitä elämä eteen tuo, vaan asettaisivat itselleen tavoitteita, etenisivät urallaan määrätietoisesti, laittaisivat itsensä likoon, heistä löytyisi vähän tervettä kapinahenkeä, he olisivat toisaalta peräänantamattomia mutta toisaalta mukautuvia. Kukin tavallaan ja tasollaan.  Niin että me naiset emme jää miesten jalkoihin. Meidän mielestä tämän vuoden Vuoden nainen, säveltäjä Kaija Saariaho, on aivan malliesimerkki tällaisesta upeasta naisesta.

Kaija Saariaho sai itse kokea nuorena säveltäjänä sen, miten naista ei oteta tosissaan, miten nainen joutuu ponnistelemaan ja tekemään töitä saadakseen sen huomion ja arvostuksen, jonka miespuoliselle kollegalle on itsestäänselvyys. Hän on kertonut mm., että esimerkiksi eräs Sibelius-Akatemiassa opettanut säveltäjä ei halunnut ottaa häntä orkestraatio-oppilaakseen, koska “kohtahan sä meet naimisiin kuitenkin”. Ja joku sanoi, että “mitä sä nätti tyttö täällä pyörit?” Kun Kaija Saariaho oli saanut Yleisradiolta elämänsä ensimmäisen tilauksen, eräs hänen suuresti ihailemansa muusikko, jota hän pyysi puhelimessa tulemaan esittämään hänen kappaleensa, nauroi koko ajatukselle niin paljon, ettei puhelusta lopulta tullut mitään. Tai kun Kaija Saariaho oli menossa tekemään kantanauhaa samasta teoksesta YLE:lle, häntä automaattisesti luultiin tilaisuuteen pyydetyksi sivunkääntäjäksi.  Onneksi hän sai kuitenkin jo Suomessa ollessaan tukea ja inspiraatiota omalta sävellyksen opettajaltaan ja opiskelijaystäviltään, niin ammatillisen kuin henkilökohtaisen kehittymisen suhteen.

Rohkea irtiotto tutuista ympyröistä koti-Suomessa ja lähteminen opiskelemaan ulkomaille ympäristöön, jossa oli mahtavia opettajia ja inspiroiva opiskelijayhteisö – ja muitakin naissäveltäjiä, auttoi Kaija Saariahoa määrittelemään itsensä ja sieltä hän sai pohjan kansainväliseen menestykseen. Kaija Saariaho hyödyntää useissa teoksissaan elektronisesti tuotettuja tai muokattuja ääniä perinteisten instrumenttien rinnalla. Hän on tunnetuin nykymusiikin säveltäjämme –kansainvälisesti  palkittu, tunnustettu ja hänen teoksiaan on tilattu arvovaltaisiin musiikki-instituutioihin.

Tänä päivänä Pariisissa asuva Kaija Saariaho säveltää kotonaan Pariisissa ja maatalollaan Ranskan maaseudulla. Sävellystyön katkaisee välillä liiankin usein konsertit, haastattelut ja matkat eri puolille maailmaa. Suomessa Kaija Saariaho käy mielellään – ja mielestään liian kiireisesti.