Vuoden nainen 2014 Leena Ukkonen

Kuka voisi sopia paremmin BPW Finland-järjestön nimeämäksi Vuoden naiseksi 2014 kuin professori Leena Ukkonen – nuori nainen, joka kertoo työskentelevänsä unelmatyössään?

Leena Ukkonen on nuoresta pitäen tiennyt mikä hänestä tulee isona ja tähdännyt määrätietoisesti kohti unelmaansa päästä tekemään tutkimustyötä. Koska häntä kiinnostivat jo nuorena matematiikka ja luonnontieteet, hän hakeutui erinomaisin arvosanoin suoritetun lukion jälkeen opiskelemaan Tampereen tekniseen yliopistoon, josta hän sai diplomi-insinöörin paperit 4,5 vuodessa, ja väitteli tekniikan tohtoriksi jo 26-vuotiaana. Jo tutkijana toimiessaan Leena Ukkonen on saanut merkittäviä kansainvälisiäkin tunnustuksia ja palkintoja. Vuoden 2013 alussa Leena Ukkonen sai vakituisen professuurin elektroniikan ja tietotekniikan laitokselta. Hänen 15-henkisen tiiminsä tutkimuskohteenaan ovat radiotaajuiset tunnistustekniikat ja niiden hyödyntäminen. Erityisenä tutkimus- ja kehittämiskohteena on aivoihin asennettava implantaatti, jonka avulla esimerkiksi halvaantunut potilas voisi ajatuksen voimalla liikuttaa proteesiraajojaan. Vielä he eivät ole näin pitkällä, mutta kymmenen vuoden tähtäimellä tämäkin voisi olla mahdollista. Käytännössä Leena Ukkosen työhön kuuluu tänä päivänä paitsi opetustyötä ja tutkijoiden työn ohjausta, myös tutkimusrahoituksen hankkimista työryhmälleen ja asiantuntijavierailuja kansainvälisissä kokouksissa. Vapaalla ollessaan Leena Ukkonen viettää aikaansa perheensä kanssa, johon kuuluu mies ja 6-vuotias tytär. Harrastuksikseen Leena Ukkonen nimeää kuntoilun, ratsastuksen yhdessä tyttären kanssa ja kaikenlaisen normaalin lapsiperheen touhuilun.

Leena Ukkonen kertoo, että hänelle on hänen työurallaan ollut tärkeää, että häneen on uskottu, häntä on kannustettu ja hänelle on annettu vastuuta. Samoin hän itse tiiminsä vetäjänä haluaa innostaa opiskelijoitaan hakeutumaan jatko-opintoihin, ja tarjota heille onnistumisen mahdollisuuksia.

Leena Ukkonen tiivistää elämänohjeensa neljään vinkkiin: Ole valmis tekemään kovasti töitä, Usko itseesi, Uskalla tarttua tilaisuuteen ja Tee rohkeasti asioita, joihin uskot. Nämä vinkit ovat kuin suoraan liittomme periaatteista, joilla haluamme kannustaa naisia – ja miksei miehiäkin – menestykseen elämässä. Ei kaikkien tavoitteena tarvitse eikä voikaan olla menestyä tulemalla professoreiksi tai johtajiksi, mutta tavoitteita pitää olla, jotta niiden saavuttamisesta voi iloita ja saada positiivista energiaa – voimaantua!